Gruppremiss

Idag har vi varit på ett boende i Landskrona för att följa upp en gruppremiss. Vi fick vara flexibla. Alla som var uppsatta på remissen hade inte möjlighet att vara med. I samråd med sjuksköterska tog vi beslut om att vända oss till de boende som fanns där idag och som visade intresse.

Tanken som föddes nu var att vi bestämmer en dag då skall vi ha en grupp. Dagsformen får avgöra vilka som kan vara med just den dagen. vi lär oss mycket längs vägen i vårdhundsprojektet. Det är så inspirerande när sjuksköterskor och enhetschefer visar så stort intresse som man gör här och även på en del andra ställen.
Vi var tillsammans 8 personer i gruppen idag. Fem som bodde på våningen, en av personalen, sjuksköterskan, Rasmus och jag.

Vi bestämde oss för att vi skulle börja sitta och småprata och bekanta oss med Rasmus genom att ha lite av Rundabordskonferans. Vi fick en stor filt som vi la på bordet. Rasmus i mitten, vi andra satt runt bordet.
Vi började med godis på tass. Rasmus får liten godisbit på tassen, tittar på den boende och väntar på klarsignal varsågod. Rasmus gillar detta och gör det om och om igen.

Vi tittade på kort av Rasmus, väckte minnen, en man berättade att han varit ägare till en tax. Han berättade vidare att en tax är bra mycket vackrare än Rasmus. Oj ,oj sånt får man ta som vårdhund, tack och lov fåfänga ligger inte för hundar. Vi fortsatte  med att Rasmus fick hoppa genom rockringen. Två boende hjälptes åt att hålla
ringen. Rasmus hoppade glatt igenom till allas stora glädje. Vi hann också innan det var dags att avsluta att gå och gömma bollen. Vi brukar då alltid gömma den på den boendes rum. Sedan säger vi sök till Rasmus. Än har han inte gått bet. Dagen grupp avslutades med att deltagarna fick ett litet foto av Rasmus. Detta tycker alla är roligt. Det har också ett djupare syfte. Fram till nästa gång kan personalen prata kring bilden och tala kring Rasmus och
väcka minnen.
 
Här spelar vi memory


I huvudet på en vårdhundI dag är jag ledig. Hade tänkt gå på julskyltning i Landskrona. Jag hörde min husse säga, vi kan inte gå, klass 3 varning från SMHI, regn och hård blåst. Det är ett riktigt hundväder ?????.

Ibland har jag svårt att förstå var människorna får allt ifrån. Varför skulle nu vi oskyldiga hundar få klä skott för regn och rusk.

Hur som helst det får stå för honom, inget jag kan stå upp för. Nu ser jag att det vankas glögg och pepparkaka.
Jag tror att det vankas någon liten godbit till mej också. Trevlig advent till er alla, hundvädret till trots.

Vad är ett vårdhundsteam

Ett vårdhundsteam består av en förare med hund som båda är utvalda och utbildade för uppdraget inom vården.

Teamet har genomgått lämplighetsbedömning,teoretiskt och praktisk utbildning liksom ett praktiskt test för diplomering.

Vårdhundens uppgift är att motivera och ge unika upplevelser av värdighet och glädje för personer som lever med olika former av funktionsnedsättning.

Det är viktigt att en vårdhund och dess förare är lyhörda för de individuella behoven hos varje person de möter.

De skall framgångsrikt samarbeta med människor i olika miljöer och sammanhang såväl i grupp som vid individuella konsultationer.

 Det är viktigt att föraren har yrkeserfarenhet från den verksamhet där arbetet med vårdhund skall utföras.