Solskenshistoria

I en del kulturer ser människor på hundar på annat sett än vi som vuxit upp i Sverige. Detta måste vi respektera och ta hänsyn till. På ett av våra boende bor en kvinna från Bosnien. Hon är till synes helt i sin egen värld. Ingen mimik. Personalen har sällan sett henne le. Jag har tidigare berättat om hur hon kastat långa blickar efter hunden.
Hennes anhöriga har dock gjort klart för oss att det inte är lämpligt med hundbesök. Döm om min förvåning när idag släktingarna  modererat sin inställning. Vi får besöka henne i dagrummet, händerna skall efteråt tvättas mycket noga. Jag har på känn att detta blir vad man säger en solskenshistoria. Hittils har hon klappat matat Rasmus. Han får leende som ingen tidigare fått. Jag har lovat henne täta besök. Personalen har lovat att skriva en liten ordlista så att vi kan utbyta några fraser. Idag har jag lärt mej . Vi ses imorgon. Jag kommer naturligtvis att följa upp hur det går. Låt oss kalla vår dam Emira.

Vad en flytt kan innebära

Jag har tidigare berättat om en dement kvinna låt oss kalla henne Elsa. Vi besöker Elsa så gott som dagligen. Hon har nu flyttat till en demensvåning inom samma boende. En flytt kan för en demenssjuk person vara mycket frustrerande. Min tanke var nu att här kunde vårdhunds-teamet vara en trygghetsfaktor. Vi såg till att varje morgon i samband med flytten vara på plats. Jag har lagt märke till att när Elsa ser bara mej så uteblir reaktion. Rasmus däremot får ett glatt och igenkännande leende. Elsa känner igen honom och nämner honom vid namn. Flytten förefaller ha gått bra.
Idag satt två i personalgruppen med när Elsa hade sin stund med Rasmus. En del av dem är utbildade i Taktipro som jag berättat om tidigare. En mjuk beröringsmassage som aktiverar Lugn och Ro hormon i kroppen. Idag skulle Elsa få Taktipro för att ytterligare förstärka lugnet och bädda för en bra flytt.

Trixkurs

Rasmus har ordet
Jag har sedan ett halvår tillbaka gått en trixkurs. Behöver  en vårdhund kunna trixa, kanske någon undrar. Mitt svar blir nja, kanske inte. Å andra sidan finns det ju  skratt - terapi  som skall vara så bra för hälsan. Kanske mina små trix kan komma till nytta, annars får jag ha det i mitt privatliv. Här ser ni mej på prispallen. Lite skämt och lite allvar. Hur som helst gick det bra.